maanantai 28. maaliskuuta 2011

Teemaharjoituksia

Tehtävä 1:ssä voi harjoitella, miten lausekkeiden paikka on yhteydessä muuhun tekstiin.

Tehtävä 2:ssa olen muuttanut teksti lausekkeiden paikkaa, ja siitä pitäisi korjata selvät teemankulkuvirheet. Siis ne, jos teemapaikalla on uutta informaatiota tai jos lauseen lopussa on vanhaa informaatiota. Tehtävän jälkeen on myös alkuperäinen teksti, jota voi katsoa tehtävän tehtyään.



Tehtävä 1. Seuraavassa on kaksi lausetta. Keksi, millaisessa kontekstissa ne sanotaan.

a) Ingmar Bergman on lempiohjaajani.
b) Lempiohjaajani on Ingmar Bergman.
Tehtävä 2. Tarkkaile tekstin teemankulkua. Mitä ongelmia siinä on?

Japanissa valtavat tuhot

Erittäin voimakas maanjäristys tapahtui Japanissa perjantaina 11.3.2011 kello 7.46 aamulla Suomen aikaa. Järistys sai alkunsa mannerlaattojen liikkeistä. Japanin pääsaari Honshu sijaitsee mannerlaattojen taitoskohdassa, minkä seurauksena Japani on ollut aina erittäin arka maanjäristyksille.
Valtava hyökyaalto eli tsunami aiheutui maanjäristyksestä Tyynessä valtameressä. Tsunami iski järistyksen jälkeen Japanin rannikolle ja aiheutti kokonaisten kaupunkien tuhoutumisen. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on edelleen kateissa. Tsunamiaalto oli silminnäkijöiden mukaan jopa kymmenen metrin korkuinen. Aalto aiheutti vielä suuremman tuhon kuin maanjäristys.
Erittäin vakavia vaaratilanteita aiheutui Fukishimassa sijaitsevissa kahdessa ydinvoimalassa ja niiden viidessä reaktiorissa. Voimaloiden yhteydet sähköverkkoon katkesivat, varaverkot menivät poikki ja lämpötila alkoi nousta ydinreaktoreissa. Räjähdys tapahtui jo viikonloppuna voimaloissa. Maanantaiaamuna voimalan kolmannessa reaktorissa myös räjähti. Viranomaiset sanovat, että kuitenkin tilanne on hallinnassa.
Lähde: Papunet.net, selkouutiset 15.3.2011 (muokattu)

ALKUPERÄINEN TEKSTI:
Japanissa valtavat tuhot
15.3.2011
Japanissa tapahtui perjantaina 11.3.2011 kello 7.46 aamulla Suomen aikaa erittäin voimakas maanjäristys. Järistys sai alkunsa mannerlaattojen liikkeistä. Japanin pääsaari Honshu sijaitsee mannerlaattojen taitoskohdassa, jonka seurauksena Japani on ollut aina erittäin arka maanjäristyksille.
Järistys aiheutti Tyynessä valtameressä valtavan hyökyaallon eli tsunamin. Tsunami iski Japanin rannikolle järistyksen jälkeen ja aiheutti kokonaisten kaupunkien tuhoutumisen. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on edelleen kateissa. Tsunamiaalto oli silminnäkijöiden mukaan jopa kymmenen metrin korkuinen. Aalto aiheutti vielä suuremman tuhon kuin maanjäristys.
Maanjäristys ja tsunami aiheuttivat Fukushimassa sijaitsevissa kahdessa ydinvoimalassa ja niiden viidessä reaktorissa erittäin vakavat vaaratilanteet.Voimaloiden yhteydet sähköverkkoon katkesivat, varaverkot menivät poikki ja ydinreaktoreiden lämpötila alkoi nousta. Voimaloissa tapahtui räjähdys jo viikonloppuna. Maanantaiaamuna myös voimalan kolmosreaktorissa räjähti. Viranomaiset sanovat, että tilanne on kuitenkin hallinnassa.
Kuva: Lehtikuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti