maanantai 28. maaliskuuta 2011

Kielikylpyteksti

Tässä on teksti, jossa on teemankulkuun liittyviä ongelmia. Ne pitää korjata ja sen jälkeen pitää kirjoittaa teksti uudestaan. Tämä tehtävä voi tuntua vaikealta, mutta se johtuu vain siitä, että se ON vaikea. :)




Harjoitus 1.
Lue teksti. Merkitse sen jälkeen tekstiin teemat, sivuteemat sekä uutisarvoinen asia.


Kielikylpy (språkbad, immersion) on opetusmenetelmä, jossa vieraalla kielellä annetaan suuri osa kouluopetuksesta yksikielisten kotien lapsille. Tämä vieras kieli on toinen kotimainen yleensä, eli suomenkielisiä lapsia opetetaan Suomessa ruotsiksi, espanjankielisiä lapsia Espanjassa kataloniaksi, engalnninkielisiä oppilaita Kanadassa ranskaksi.
Kielikylpyopetusta pohjustetaan jo lastentarhassa, koska varhaisessa iässä kielten omaksuminen on helpointa ja tehokkainta. Suomenkielisten lasten varhainen täydellinen kielikylpy jatkuu peruskoulussa, jossa ensimmäisen luokan opetus on kokonaan ruotsiksi, toisella luokalla muutamia aineita aletaan oepttaa suomeksi, ja suomen kielen opetus lisääntyy asteittain seuraavien kouluvuosien aikana niin, että suomea ja ruotsia opetetaan lopulta suurin piirtein yhtä paljon. 
Lisäkustannuksia kielikylpy ei tuota kouluille, sillä opetusmateriaalia löytyy helposti. On runsaasti ruotsinkielisiä lehtiä ja televisio-ohjelmia.

(Lyhennetty ja muokattu katkelma, Hiidenkivi 4/1994)


Kotitehtävä: Kirjoita teksti uudelleen korjattuna. Anna tekstille otsikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti